האם קורונה יכולה להשפיע על בריאות העיניים שלך?

אחד מכל 10 אנשים שנחשפו לקורונה חווים (לפחות) בעיה אחת בעיניים. אמנם אנחנו מתמודדים כבר שלוש שנים עם הקורונה, אבל אין זה אומר שאפשר לזלזל בתופעה. מסתבר שהנגיף הרבה יותר מתוחכם ומסובך ממה שחשבנו תחילה, ומדי יום מומחי בריאות מגלים עליו עוד ועוד מידע.

צור\י קשר עם מומחה
הימנעו משאננות

רופאים מזהירים אותנו לא להיות שאננים בכל הנוגע לקשר בין קורונה ובין בריאות העיניים שלנו. מחקר מצא כי לא רק שהמערכת החיסונית נפגעת בעקבות הידבקות בנגיף, אלא לא פחות מכך – היא גם גורמת לאדם להיות רגיש יותר לדלקות עיניים ולמעשה, דלקות העיניים מהוות סימפטום כשלעצמו.

ד"ר ניסה אסלאם, רופאת עיניים, נשאלה מספר שאלות על הקשר בין קורונה ובין בריאות העיניים שלנו.

איך נגיף הקורונה קשור לעיניים שלנו והאם הוא יכול להדביק גם אותן?

תשובה:  בעוד שקורונה 19 מקושר בדרך כלל לזיהום ריאות או מחלות לב ואיברים חיוניים אחרים, מספר הולך וגדל של הוכחות מלמד כי זיהום של קורונה יכול להשפיע גם על העיניים. אדם אחד מכל עשרה אשר נחשפו לקורונה-19 חווים לפחות בעיה אחת בעיניים כגון יובש, אדמומיות, ראייה מטושטשת וכן רגישות לאור.

אסלאם מוסיפה כי דלקת הלחמית יכולה להיות סימפטום של תופעת הלוואי של קורונה. הדלקת יכולה להופיע בשלבים הראשונים של ההידבקות בנגיף, לדבריה. למעשה, העיניים יכולות להיות הגורם דרכו מועבר הנגיף.

ד"ר אסלאם מציעה כי דלקת הלחמית יכולה להיות סימפטום של וריאנט אומיקרון באופן ספציפי. ייתכן גם כי העיניים הן החלק היחיד המתמודד עם תסמינים בצורה מוצלחת. מחקרים מצאו כי דלקת הלחמית קיימת אצל מי שנמצא חיובי לנגיף הקורונה, גם אם אסימפטומטית הם נראים אחרת.

איך בדיוק אנחנו נדבקים בקורונה דרך העיניים שלנו?

תשובה: וריאנטים של קורונה נכנסים לגוף דרך קולטני תאים וחלקם נמצאים כבר בעין. הקולטנים הללו נמצאים בחלקים השונים של העין, תאים המקיפים ברשתית, לובן העין והעפעף.

אילו תסמינים יש לבדוק?

אילו תסמינים עלי לחפש? על פי ד"ר אסלאם יש לבדוק את התסמינים הבאים:

  • גלגל עיניים אדום או ורוד
  • עפעפיים דלקתיים וכואבים
  • תחושת גרד מתמשכת בעיניים
  • הפרשה דביקה לבנה או צהובה מאחת או משתי העיניים

רגישות גדולה יותר לזיהומים מאז המגיפה

האם העיניים שלנו רגישות יותר לזיהומים מאז מגפת הקורונה? באופן לא מפתיע, השימוש בזמן מסך זינק משמעותית בתקופת המגפה עצמה. בלי הרבה מקומות ללכת אליהם, רבים חיפשו מפלט בתכניות טלוויזיה, בצ'טים של הווטסאפ או של הפייסבוק וכן שעות רבות של הפעלת ה-Wi-Fi.

ד"ר אסלאם מזהיר כי זמן מסך מוגבר משפיע על בריאות העיניים שלנו. ישיבה מול המסך כל היום גורמת למצמוצים בתדירות נמוכה יותר. מצמוצים בתדירות נמוכה יותר יכולים להוות בעיה גדולה לעיניים שכן המצמוצים חיוניים לפיזור דמעות על פני העיניים.

אם לא די באלו הרי שהאור הכחול מהמסך הוא מדכא חזק של מלטונין. למלטונין אנחנו זקוקים כדי לישון טוב בלילה. חשיפה ממושכת למסך במיוחד לפני שעות השינה יכולה לגרום לזמן הירדמות ממושך יותר וכן להביא לשינה ברמה נמוכה יותר. זה בתורו יכול להשפיע על מידת היכולת של המערכת החיסונית של הגוף שלנו להדוף זיהומים כמו דלקת הלחמית ובלפריטיס.

בנוסף לאפשרות של תסמיני עיניים הנוצרים מהקורונה, דלקת הלחמית ממילא הינה בעלת נטייה גבוהה יותר להיטפל לעיניים כאשר המערכת החיסונית של האדם מתפקדת פחות טוב. כך שאם נדבקת בקורונה, אתה יכול להיות גם רגיש יותר לדלקת הלחמית. לפיכך, חשוב להיזהר אבל חשוב להיזהר על אחת כמה וכמה כשמדובר בהידבקות בנגיף.