קרטוקונוס תסמינים

קרטוקונוס היא מחלה של קרנית העין המאופיינת בשינוי הדרגתי במבנה הקרנית. למעשה, קרנית העין משנה צורתה לכדי צורה של קונוס. מבנה זה אינו תקין ועל כן הוא פוגע ביכולת של קרני האור להיכנס בצורה תקינה אל העין. כתוצאה מכך, נפגמת הראייה והיא אינה מיטבית.

צור\י קשר עם מומחה

מחלת הקרטוקונוס מופיעה לרוב בשלבי גיל ההתבגרות. היא בדרך כלל פוגעת בשתי העיניים אך מתקדמת בקצב שונה בכל אחת מהן. היא מתפתחת עקב שילוב של גורמים גנטיים ושל גורמים סביבתיים הנמצאו קשורים אליה. אחד הגורמים הסביבתיים הבולטים שגורמים להתפתחות קרטוקונוס הוא שפשוף עיניים תכוף.

קרטוקונוס מה זה?

כאמור, העיוות במבנה של הקרנית הנגרם בגלל הקרטוקונוס, גורם לשינויים בראייה ולירידה באיכותה. עם זאת, בשלביה הראשונים של מחלת הקרטוקונוס לא מורגשת בעיה כלשהי. עם הזמן ועם התקדמות המחלה, מורגשת היחלשות בראייה ומופיעים בקרטוקונוס תסמינים בשלבים שונים.

כך למשל, החולים יחושו קוצר ראייה וצורך לשנות את המספר במשקפיים בצורה תכופה. בנוסף, יורגש קושי לזהות עצמים רחוקים וקטנים, זאת לצד ירידה בחדות הראייה. כמו כן, בשעות הלילה, עלולות להופיע "הילות אור" בשדה הראייה סביב עצמים בוהקים.

כאשר המחלה אינה מטופלת לאורך זמן, עיוות הקרנית עלול להיות כה משמעותי עד שניתן יהיה להבחין בו בהסתכלות על העין בלבד. על כן, במידה וחשים שינויים תכופים בראייה או שנוטים לשפשף את העיניים בצורה תכופה – יש לגשת ולהיבדק אצל רופא עיניים מומחה.

קרטוקונוס אבחון

כיצד מאבחנים קרטוקונוס?

המומחה מסביר כי בכל מקרה בו מבחינים בשינוי בראייה ובתסמינים הדומים לאלה שנרשמו כאן, יש לגשת לרופא ולאבחן את הבעיה. הרופא יוכל לבדוק אם אכן מדובר בקרטוקונוס ולהמליץ על טיפול מתאים.

במקרה בו הקרנית מראה סימני בליטה, ישתמש הרופא במכשור מיוחד כדי למדוד את עקמומיות העין, את צורתה ואת עובייה. כך הוא יוכל ליצור מפה תלת מימדית של הקרנית. מדובר בתהליך מהיר ונטול כאב.

"גילוי מוקדם חשוב למטרות ניטור", הוא אומר. "אם מתגלה התקדמות כלשהי של המחלה, הטיפול יכול להפחית אובדן ראייה נוסף". ד"ר אמסטרונג מוסיף כי אבחון מוקדם חשוב גם כדי לדעת אילו טיפולים אינם מתאימים, כמו לדוגמה ניתוח לתיקון הראייה בלייזר שעלול להחמיר את מצב הקרטוקונוס.

כיצד מטפלים בקרטוקונוס?

הטיפול מתחיל בדרך כלל עם משקפי ראייה חדשים. משקפי ראייה חדשים יכולים בדרך כלל לתקן את הראייה במקרים קלים של קרטוקונוס. עם זאת, בסופו של דבר, ייתכן שיהיה צורך להשתמש בעדשות מגע. לפעמים יש צורך בעדשות מגע קשיחות. במקרים קשים יותר, עשוי הרופא להמליץ על ניתוח ובמקרים של סכנת עיוורון אף על השתלת קרנית.

מומחה עולמי לקרטוקונוס, מסביר מהם התסמינים של התופעה ומתעכב על חשיבות האבחון המוקדם. לדבריו, קרטוקונוס היא מחלת עיניים נדירה המתפתחת כשרקמה בתוך הקרנית מדלדלת ונחלשת. מצב זה גורם לקרנית להתעוות ולשנות את צורתה לצורה של קונוס. על פי הנתונים, מצב רפואי זה מופיע אצל 1 מתוך 2,000 אנשים. תסמיני הקרטוקונוס מתחילים להופיע בדרך כלל בגיל הנעורים או אחריו והם מתקדמים ככל שהזמן עובר.

"ישנן סיבות רבות להתפתחות קרטוקונוס", הוא מסביר. "אצל חלק מהאנשים מדובר במחלה גנטית, אצל אחרים נגרמת התופעה בעקבות שפשוף תדיר של העיניים או בשל בעיות רפואיות שונות. לעתים נדירות קרטוקונוס עלול להיות נזק משני בשל תיקון ראייה בלייזר שהשתבש".

התסמינים של קרטוקונוס

קרטוקונוס הוא מצב רפואי שגורם לראייה להשתבש עם הזמן. ככל שחולף הזמן, כך מחמיר המצב. בדרך כלל, מדובר בתופעה א-סימטרית שלא פוגעת בשתי העיניים באותו אופן. במרבית המקרים, קרטוקונוס לא מביא לעיוורון מוחלט, אך מרוב האנשים שלוקים בתופעה נעזרים במשקפיים ובעדשות מגע. במצב בו הקרטוקונוס חמור במיוחד, משתמשים בעדשות מגע קשות או בניתוח כדי לתקן את הראייה.

התסמינים הראשוניים של קרטוקונוס כוללים:

  • ירידה הדרגתית בראייה באחת או בשתי העיניים.
  • ראייה כפולה כאשר מסתכלים בעין אחת בלבד.
  • חפצים קרובים ורחוקים כאחד נראים מעוותים ומטושטשים, גם כאשר מרכיבים משקפיים או עדשות מגע.
  • הילה מופיעה במצבי ניגודיות גבוהה, בעיקר בפנסי רחוב, בעת נהיגה בלילה וכו'.

ד"ר מייקל מימוני הוא מומחה לאיבחון וטיפול בקרטוקונוס.